Databeheer

Er was weer een uitzending over hacken en het trok een record aantal kijkers. Dit keer ging het over het hacken van datasysteem Magister, waarin data van alle Nederlandse scholieren is opgeslagen. Ze laten zien dat dat behoorlijk makkelijk kan, en dat er wel scholieren zijn die door te hacken hun eigen aanwezigheid of cijfers hebben aangepast. Voor wie het nog niet gezien heeft, kun je de uitzending hier bekijken.

big data

Hacken is crimineel, en je wordt er dan ook voor vervolgd als men er achter komt dat je een site hebt gehackt. Maar zoals meesterhacker Ricky in de uitzending ook zegt, zijn de meeste systemen zo lek als een mandje, en veel te makkelijk te hacken zonder dat iemand er achter hoeft te komen.

Het is toch ook niet veilig om zoveel data zoals in Magister ondergebracht is in 1 nationaal systeem op te slaan? Waarom is dat nodig, waarom moet er zoveel persoonlijke data in een nationale database worden bijgehouden? Dat lijkt mij het begin van het probleem.

Veel bedrijven die ongevraagd, zonder dat ik er toestemming voor heb gegeven of zonder dat ik het weet mijn data overnemen, bewaren, of zich zelfs toe-eigenen, noem ik ook crimineel. Ja, als ze om mijn toestemming vragen, goed, maar die krijgen ze meestal niet. Ik ga echt geen apps installeren van bedrijven die vinden dat ze als ik hun app gebruik, ze al mijn foto’s mogen zien en gebruiken! Doei. En van mij hebben ze inmiddels natuurlijk alle persoonlijke data al, maar van mijn kinderen nog niet. Ik wil dan ook vooral er op letten dat de data van mijn kinderen niet toegankelijk wordt op internet, en niet in systemen belandt die te hacken zijn. Dat wordt alleen nog wel wat geruzie ben ik bang…..

oudrs

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *