Privacyschending door overheid en bedrijven

Privacyschending is aan de orde van de dag. Het blijft voor overheid en politie lastig om te bepalen of je de privacy van een persoon mag schenden om daarmee de veiligheid van mensen te kunnen garanderen, of dat je de privacy in stand houdt en daardoor minder te weten kan komen over potentiële criminelen. De overheid Schendt regels over privacy soms doordat ze veel activiteiten van hun burgers online in de gaten houden. Op deze manier willen ze erachter komen wie er bijvoorbeeld extreme ideeën op na houdt, of wie er is aangesloten bij een criminele organisatie. Daarnaast hebben veel steden tegenwoordig beveiligingscamera’s waarmee de overheid alles in de gaten kan houden. Dit is duidelijk met de bedoeling om diefstal tegen te gaan, maar deze manier van het monitoren van burgers stuit ook op veel weerstand. Camerabeelden kunnen worden opgeslagen en op deze manier worden ingezet voor sociale controle. Bedrijven doen soms ook aan privacyschending, maar om andere redenen. Facebook houdt bijvoorbeeld erg graag bij wat jij opzoekt op internet, zodat ze bijvoorbeeld advertenties kunnen aanbieden met betrekking tot je interesses. Er wordt nog steeds erg veel gepuzzeld met privacywetgeving om iedereen tevreden te stellen. Veel mensen zeggen vaak dat ze niks te verbergen hebben. Maar het idee dat overheid of bedrijven mee kunnen lezen met privégesprekken, geeft velen wel degelijk een onprettig of zelfs een onveilig gevoel.

Is camerabewaking een vorm van privacyschending

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *