Skydda din dator mot virus!

De flesta av oss har förmodligen haft oturen att någon blivit drabbad av ett datorvirus. I vissa fall har man turen att datorn bara blir lite segare och sen kan man ta bort viruset utan några större ingrepp. Men det dagligen så händer det att någons dator helt slutar att funka på grund av ett virus och man måste formatera om datorns hårddisk och tappar då allt man hade sparat. Förutom det faktum att man kan ha oturen att förlora all sin data så finns det ett ännu allvarligare problem, nämligen att din personliga information hamnar i fel händer.

Vid slutet av första halvan av 2018 så hade över 90 000 fall av ID-kapningar blivit rapporterade i Sverige. En del av dessa ID-kapningar har även skett via bluff-sms och mejl. I takt med att tekniken utvecklas så gör tyvärr även brottsligheten online också det. Det dyker ständigt upp nya metoder för stöld och en av de senaste kallas för utpressningsvirus. Ett känt exempel på ett sådant virus är CryptoLocker som tar sig in i datorn via exempelvis bluffmejl för att sedan låsa hela din dator eller vissa filer. Viruset tvingar dig sedan att betala en lösensumma med bitcoin eller annan kryptovaluta för att låsa upp din dator igen. Du kan inte veta säkert om du får tillbaka kontrollen över din dator igen eller inte, i vissa fall har experter lyckats, i andra fall inte. Det har till och med hänt att en polisstation har fått hela sin databas låst och de var då tvungna att betala för att kunna använda sina datorer igen.

Hur skyddar man sig då mot detta? Det första man ska tänka på är att förse sin dator med någon typ av virusskydd, det finns idag flertalet gratis virusskydd som gör ett bra jobb. Man kan även välja att betala för ett mer komplett virusskydd med mer avancerade funktioner och alternativ. En annan otroligt viktig sak är att aldrig öppna länkar i mejl där du inte känner igen avsändaren, samma sak gäller med SMS. Har man otur så kan även telefonen bli drabbad. Slutligen så kan man om möjligt, säkerhetskopiera sin data med jämna mellanrum, då minimeras risken att man förlorar något viktigt.